揭醫生借故摸女病人陰部 護士網上發文轟等同非禮

不要破壞病人對你的完全信任。

人心難測?有自稱是護士的網民披露,曾目睹醫生為女病人檢查時,非必要地接觸病人陰部,又借故問女病人是否處女,等同非禮。又有醫生為賺佣金,無故要求病人做十種無需要的檢查,有網民聲稱:「其實唔好以為所有醫生都係好人,全部都係想醫好你,個個都有光環。其實唔係個個醫生都有醫德。」

設計圖片

網民舉例,試過有個女病人除了褲準備做檢查:「醫生先問佢係咪處女,差D破左人處,最後都係有照用手去撩人。」網民又稱:「試過醫生出錯藥令病人敏感,腫哂返嚟, 但個醫生賴落姑娘度。」

設計圖片

網民批評,好多醫生都係有錢賺就算,不顧病人,有見過些醫生開「十幾廿個test去叫人做」,其實醫生有佣抽,不論是化驗所還是去做掃描,質疑「究竟係想賺你個investigation錢,定係真係有必要留個樣本去化驗,得佢自己先知」

設計圖片

網民透露,曾試過開口問病人是否不想做檢查,病人點頭最後無做。但病人睇完醫生出房又就比醫生責駡,「話我多口引導病人唔做檢查」,「總知就係 作為一個旁觀者 我唔可以出聲,又唔可以話佢做檢查係錯,佢又真係有原因去做,但其實個檢查係咪必要呢?其實病人係咪真係想做?」

設計圖片

網民稱,發現好多病人都不懂得拒絕醫生,「男病人又好,女病人又好,其實好多檢查都唔係必要,特別係私人部位既檢查 最好都係搵返啲同性嘅既醫生。」、「你絕對有權去拒絕做任何檢查,唔係醫生想做就可以做,你亦有權揀第二個醫生睇」。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *